Struuntochten

Struuntochten

Ook voor 2020staan de Struuntochten op het programma! Ze vinden plaats op de eerste zaterdag van de maand. Deze maandelijkse tochten zijn oplopend in afstand, als voorbereiding aan de Swalkerstocht. Natuurlijk kun je ook mee doen met de Struuntochten zonder dat je met de Swalkerstocht mee doet. De Struuntochten starten iedere keer vanaf een andere locatie in de mooiste gebieden van Zuidoost Friesland, en heeft een goede balans tussen verharde en onverharde paden.              

Een enthousiaste deelnemer: "De Struuntochten zijn een schot in de roos. Prachtige route en een prima opbouw, vooral voor de beginners in de wandelsport!" Lees een verslag van de eerste Struuntocht. 

 
Data Struuntochten 2020 zijn bekend, de locaties nog niet!
Zaterdag 4 januari | Zaterdag 1 februari | Zaterdag 7 maart | Zaterdag 4 april
Zaterdag 2 mei
De Swalkerstocht van 10, 20, 30 en 40 km vindt plaats op zaterdag 6 juni
Alle wandeltochten vinden plaats in het mooie Zuidoost Friesland, zet je ze weer in de agenda?
 
4 januari 1ste Struuntocht Beetsterzwaag/Olterterp 6 en 10 km
Startlocatie: De Buorskip | Vlaslaan 26 | 9244 CH Beetsterzwaag
Starttijd: 09.00-11.00 uur, finish sluit om 14.00 uur
Route: Vanuit  de startlocatie gaat de route via Kerkpad Oost door het bos naar Landgoed Olterterp een typisch parkbos met vijvers, bruggetjes en theekoepels. In 2015 is hier een beeldenroute tot stand gekomen. Vijf kettingzaagkunstenbaars hebben toen een weekend lang hard gewerkt om deze beelden in de bomen te maken. Als bomen konden spreken.. veertien personages uit de friese volksverhalen.
Verloting: Bij het aanmelden ontvang je ook een geplastificeerd kaartje met deelnemersnummer, met dit kaartje maak je kans op een leuke prijs. Het kaartje graag weer inleveren bij de finish, wie weet neem jij de prijs mee naar huis.
Route: de route is uitgezet met pijlen en roodwit lint en je ontvangt een duidelijke routebeschrijving. 
Kosten: 4 euro

Afgelopen Struuntochten

1ste Struuntocht 4 januari Oldeberkoop

Startlocatie: MFA | Willinge Prinsstraat 24 | 8421 PE Oldeberkoop
RouteTocht gaat o.a. door het Koepelbosch, het grootste parkbos in de directe omgeving. Dit door Staatsbosbeheer aangeschafte bos is rond 1825 aangelegd in opdracht van Grietman mr. J.A. Willinge. Je loopt langs een vijverpartij, knoestige eiken, statige beuken richting het achterste gedeelte, het Reigerbos.


Prijsvraag
: De route gaat dus door recreatiegebied De Heide en het Kerkepad, tel de houten bruggetjes en de klaphekjes en wat staat er op het bordje boven het podium in het feestbos? Noteer dit bij de finish op een briefje, uit de vele inzendingen trekken wij een winnaar. Ben jij de gelukkige winnaar dan ontvang je bij de volgende Struuntocht de prijs. 

Filmpje Fotoalbum

 

2 Februari 2de Struuntocht 10 km in Oude- en Nijeschoot

Startlocatie: Brasserie de Buitenbocht | Pim Mulierslaan | 8443 DA Heerenveen
Starttijd: tussen 09.00-10.00 uur, finishlocatie sluit om 13.30 uur.
Route: De tocht gaat richting het recreatiegebied het Heidemeer, aan deze plas ligt een bosgebied en een mooi strand. Via diverse kleine bruggetjes loop je een lus door dit prachtig recreatiegebied! Vervolgens gaat de route verder langs de Engelenveart. Daarna volg je door een aantal klaphekjes het oude kerkpad. Via een oud 12e-eeuws houtwallenlandschap naar (in de volksmond) het Feestbos voor een warm onthaal, terug naar de startlocatie. 

Kosten: €3,50 waarvan dit keer €2,- naar Unicef (Jemen ) gaat.

FilmFotoalbum

 

2 Maart 3de Struuntocht 10 en 13 km in Nijeberkoop

Startlocatie: Café restaurant Boszicht | Bovenweg 26 | 8422 DH Nijeberkoop
Starttijd tussen 09.00-10.00 uur, finishlocatie sluit om 14.30 uur.  
Route: De derde Struuntocht voert de wandelaars door een mooi gevarieerd landschap van bos, heide, open veld en water. Door het prachtige natuurgebied het Diaconieveen. Als je goed luisterd hoor je misschien het gebrul van leeuwen vanuit het opvangcentrum Felida, voorheen Pantera. Route gaat verder langs de Tsjonger en de buurtschappen Egypte en Frankrijk. Halverwege een rustmoment op het Circuit De Prikkedam, waar je getrakteerd wordt op een kopje koffie/thee.    
 

6 April 4e Struuntocht Oldeholtwolde 16 en 11 km

Startlocatie: De Geele Bosch | Ottersweg 13 | 8477 AG Oldeholtwolde
Starttijd: tussen 09.00 en 10.00 uur. Finishlocatie sluit om 15.30 uur
Route: De 10 km wandelaars gaan meteen richting het bos Landgoed Oranjestein in Oranjewoud. De 16 km wandelaars lopen eerst langs het riviertje de Tsjonger met zijn prachtige weidse vergezichten. Via lieflijke bospaadjes en zandweggetjes gaan beide routes verder door het mooie en unieke Parklandschap Oranjewoud richting Mildam, waar je op ontdekking gaat door de Ecokathedraal. Als laats op de route het Sint Thomaskerkje in Katlijk, daar vandaan terug naar de startlocatie.
Finishlocatie sluit om 15.30 uur.
Kosten €3,50, kinderen tot 12 jaar zijn gratis!
 
 

4 Mei 5e Struuntocht Lendevallei 12 en 20 km  

Startlocatie: Rest. van der Valk | Atlanta 10 | 8472 CA Wolvega
Starttijd: tussen 09.00 en 10.00 uur. Finish sluit om 16.00 uur
Route: De 5de Struuntocht is i.v.m. 4 mei gepland langs de historische  Friese waterlinie een verdedigingslinie die ooit is opgericht om de Spanjaarden tegen te houden. Het waren uiteindelijk Duitse troepen die er de meeste problemen mee zouden krijgen. Een handjevol Friese soldaten wist in het rampjaar 1672-1673 het leger van bisschop Bommen Berend een halt toe te roepen. 
 
De 21 km route gaat eerst door het bos van Oldeholtwolde, langs riviertje de Scheene richting De Hoeve. Beide routes gaan verder door de prachtige omgeving van de Lindevallei onderdeel van de verdedigingslinie! Al wandelend is het genieten langs het riviertje de Linde, met haar vele mooie houten bruggen en vlonders.  
Het is een gevarieerd moerasgebied waar bijzondere moerasvogels een plekje vinden. Geniet van het landelijke uitzicht met Schotse hooglanders en vele weidevogels. De Friese Waterlinie wordt omschreven als één van de mooiste pareltjes in Zuidoost Friesland!
 
 
Verloting: Bij het aanmelden ontvang je ook een geplastificeerd kaartje met deelnemersnummer, met dit kaartje maak je kans op een leuke prijs. Het kaartje graag weer inleveren bij de finish, wie weet neem jij de prijs mee naar huis.
Fotowedstrijd: stuur je mooiste, gekste foto voor 8 mei naar info@doelgerichtwandelen en wie weet ben jij dit keer de winnaar! Beloning 2 bioscoopbonnen!
 
Filmpje Fotoalbum gemaakt door Albert Westra en Meintsje de Jong
Fotoalbum gemaakt door Perend en Francis Pol

Reglement:

  • De organisatie is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor verlies, diefstal of enige andere vorm van geleden schade.

  • Deelname is geheel op eigen risico.

  • In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist de organisator.

  • Deelnemers gaan akkoord met het gebruik van hun naam en/of beeltenis in fotografie voor doeleinden van overige door Doelgericht Wandelen georganiseerde evenementen, zonder daarvoor vergoeding te claimen en zonder dat daarvoor vooraf toestemming is gevraagd.

  • De deelnemer dient voorzichtig om te gaan met de natuur en geen afval achter te laten.

  • En het allerbelangrijkste... lach, geniet en beleef!

struun.jpg

Doelgericht Wandelen